Statligt utdelat gratisheroin har minskat brottsligheten i Danmark. Nu vill den ansvariga myndigheten, Sundhedsstyrelsen, utvidga projektet och även dela ut läkarordinerat heroin till de som röker heroin.

I Danmark kan missbrukare som injicerar heroin sedan 2010 få det dagligen via särskilda kliniker. Resultaten är så goda - med bättre hälsa, färre hemlösa och minskad brottslighet - att fler bör få chansen, anser Sundhedsstyrelsen.

Anya Manghezi, biträdande chef på avdelningen för patientsäkerhet på Sundhedsstyrelsen, säger till TT:

"Tills nu har det varit ett problem att vissa droganvändare inte har kunnat acceptera programmet eftersom de inte vill eller kan injicera. Så för att inkludera folk som inte vill injicera vill vi utvidga det."
En utvärdering av de som ingår i projektet visar att efter behandlingen har flera missbrukare fått en egen bostad, de använder betydligt mindre pengar till illegala droger och använder mycket mindre tid till att begå brott.

Behandlingen vid klinikerna innebar också att många av missbrukarna fick diagnoser, som hepatit C, ADHD, ångestsyndrom och depressioner. Det ledde i sin tur till att fler fick behandling och patienterna anser också att diagnoserna har hjälpt dem på andra sätt.

http://www.dagensapotek.se/lakemedel/heroinpiller-till-danska-missbrukare/
http://hbl.fi/nyheter/2013-08-21/489581/forslag-om-mer-danskt-gratisheroin
http://politiken.dk/indland/ECE2053619/sundhedsstyrelsen-gratis-heroin-til-flere-misbrugere/
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE5845041/gratis-heroin-til-flere-misbrugere?ref=lokalavisen