Pressombudsmannen Ola Sigvardsson föreslår att PO framöver ska kunna granska även det som tidningar publicerar i sociala medier. Det ska enligt förslaget dock inte gälla enskilda reportrars konton, utan endast mediernas officiella konton, sådana som den ansvarige utgivaren kan råda över.

Om förslaget går igenom kan allt som publiceras i mediernas egna kanaler på sociala medier, som t.ex. Facebook eller Twitter, falla under samma utgivaransvar som vanliga publiceringar. Reglerna ska gälla publiceringar av både journalister och läsare.

Förslaget har diskuterats under flera år, och många är kritiska till Pressombudsmannens utspel. Redan för två år sedan svarade Sydsvenskans dåvarande chefredaktör, Daniel Sandström, till Dagens Media:

"Det blir en juridisk gråzon. I Sverige har vi yttrandefrihet och det betyder att du har rätt att uttala dig i en massa saker, så vart går gränsen mellan ditt ansvar och ansvarige utgivares ansvar? Även pressetiskt har jag väldigt svårt att se hur en paragraf som ska reglera det här skulle kunna se ut. Det är inte så så att vi vill ha vilda västern men jag tror att det blir svårt att administera sådana här regler via PON."
Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är kritisk till förslaget, och skrev vid samma tidpunkt på sin blogg:

"Om en medarbetare på en tidning som omfattas av det pressetiska systemet använder sitt eget Twitter-konto för att skriva något klandervärt, då bör redaktionen tala förstånd med vederbörande. Det ska inte PO göra."
Förslaget ska diskuteras på Pressens Samarbetsnämnds nästa möte den 3 september, och de nya reglerna skulle kunna börja gälla redan i höst. Ola Sigvardsson säger till Medievärlden:

"Jag hoppas att det blir verklighet nu, det handlar om att det pressetiska systemet måste förändras så att det ligger i takt med mediernas utveckling."
http://www.po.se
http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/08/snart-kan-po-klandra-tweets
http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3733421.ece
http://www.svt.se/nyheter/sverige/tidningarna-foreslas-ansvara-for-nathat
http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/02/po-pon-utreder-sociala-medier
http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3261195.ece
http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2011/09/po-ska-inte-prova-privata-sociala-medier-konton/