Den server som Wikileaks använde våren 2010 för att sprida hundratusentals hemligstämplade dokument om kriget i Irak är nu till salu på Ebay.

För att sprida materialet hyrde Wikileaks en server hos internetoperatören Bahnhof. Nu säljer företaget servern på auktionssajten Ebay, och intäkterna går till organisationerna Reportrar utan gränser och 5-julistiftelsen, en organisation som arbetar för elektronisk yttrandefrihet.

Bahnhof säger sig ha bevis på att servern, en bladserver från Dell av typen Poweredge R410, är just den server som Wikileaks använde. I ett pressmeddelande säger företaget VD, Jon Karlung:

"Att servern är Wikileaks går att bevisa. Bland annat har vi Assanges namnteckning på hyresavtalet där serverns ID anges. Han ringde själv vid ett par tillfällen för att göra vissa kontroller av våra tjänster."
Servern är nu tömd på samtliga dokument. Den ursprungliga informationen har raderats enligt den amerikanska specifikationen DOD 5220.22-M, där varje byte på hårddisken skrivs över flera gånger. Den ursprungliga informationen går m.a.o. inte att återskapa - inte ens av NSA.

Den fysiska servern ägs av Bahnhof. Wikileaks hyrde den endast via ett hostingavtal. Wikileaksservern hade tidigt imorse ett högstabud på 3050 dollar, motsvarande drygt 20 000 kronor.

http://www.ebay.com/itm/Wikileaks-primary-web-server-a-Dell-Poweredge-R410-server/281161294711?ssPageName=WDVW&rd=1&ih=018&category=208&cmd=ViewItem
http://news.cision.com/se/bahnhof/r/bahnhof-saljer-ut-wikileaks,c9459772
http://www.bahnhof.se
http://5july.org
http://www.reportrarutangranser.se
http://wikileaks.org