För sjätte året i rad skickar medlemmarna på Flashback Forum julkort till någon de anser har gjort sig extra förtjänt av detta. Just nu röstar man om vem som ska få årets julkort. Omröstningen pågår till den 5 december.

Traditionen att skicka julkort började 2008. Vinnaren det första året var 76-åriga Kerstin Gunnarsson. Barn hade under sommaren tryckt in körsbär i hennes brevlåda. Till slut tröttnade hon på trakasserierna, och slog till en pojke i trapphuset med sin käpp. För detta dömdes hon för misshandel. Kerstin fick flera hundra julkort det året, men även lotter, sedlar och en kartong marmelad.

2009 vann en kurator på en skola i Skåne som räddat flera invandrartjejer från att bli bortgifta. På grund av detta levde hon numera under allvarligt hot från några av flickornas föräldrar. Namnet på kuratorn är hemligt. Istället skickades julkorten det året till en reporter på SvD, som lovade att hjälpa till att förmedla dem till kuratorn.

2010 vann en man som blivit misshandlad i sitt hem, och bestulen på sin frimärkssamling som han samlat på sedan han var i 10 årsåldern.

2011 vann Vivan, 88 år. Hon blev misshandlad och rånad i sitt hem. Männen stal bl.a. hennes vigselring, och rånet hände dagen efter hennes makes begravning. Vivan fick en hjärtinfarkt, och hade mardrömmar efter händelsen.

2012 vann Carl-Erik Cedvander, 61 år, från Kortedala. Han sade åt ett ungdomsgäng att sluta trakassera hans hund, och blev då själv brutalt misshandlad med närapå dödlig utgång. Han fick flera långvariga skador som följd.

2013 års julkortskandidater är följande:

Yussup Salah
Grovt misshandlad av tio personer på öppen gata inför sin 1,5-årige son. Nära på utkastad från en bro innan sirener började tjuta och gärningsmännen sprang därifrån. Motivet sägs vara rasism. Trots att flera bevittnat händelsen har få vågat vittna eftersom angriparna uppges ha koppling till organiserad brottslighet.

Peter Springare
När drevet gick som hårdast efter DN:s artiklar om Skånepolisens romregister stod Springare upp i media och förklarade sakligt hur Polisen arbetar med kartläggningar, och varför det aktuella registret kunde rymmas inom tillåtet polisarbete. Detta samtidigt som hans överordnade snabbt fördömt Skånepolisen och olagligförklarat registret innan de sett alla fakta.
Notera: Det ska tydliggöras att denna nominering inte handlar om huruvida romregistret var rätt eller fel, utan om en person som visat civilkurage.

Kenneth Karlsson
Försökte tillsammans med sin flickvän avstyra en pågående misshandel (med dödlig utgång) utanför deras hus i Ljungsbro. Dessvärre blev Kenneth själv slagen med ett järnrör av gärningsmannen och hans flickvän dödad av samme man.

Johan Gustafsson
Tillfångatogs under en motorcykelresa i Mali av islamistiska gruppen AQIM (Al Qaida in Islamic Maghreb) för två år sedan, och sitter ännu i deras fångenskap. UD har meddelat att de inte arbetar med fallet och uppmärksamheten i media har varit anmärkningsvärt låg.
Notera: Kan vara värt att påpeka att ett skäl till det till synes låga mediaintresset kan vara att en eventuell lösensumma tenderar att höjas ju mer media uppmärksammar en kidnappad person. Kort skickas i detta fall till nära anhörig.

Dragan Bratic
Strippklubbsägare som inte varit rädd att försvara sin verksamhet offentligt trots häftig kritik från media, allmänhet och politiker.

Glassbilsförare i Kalmar
En pojke riktade lampan från sitt leksaksgevär mot Glassbilen. Den bländade föraren hoppade då ur bilen, jagade upp pojken och tryckte upp honom mot ett staket. Pojken sa förlåt varpå föraren svarade: "Nästa gång kanske det inte är någon som är lika snäll som jag". Föräldrarna polisanmälde föraren för misshandel och gick sedan ut i media. Någon dom har i skrivande stund inte fallit.

Arbetsledaren i Trollhättan
En praktikant på integrationsenheten i Trollhättan vägrade att ta sin kvinnliga arbetsledare i hand med hänvisning till sin religion. Den kvinnliga arbetsledaren meddelade då praktikanten att han inte kunde få platsen om han inte kunde ta alla människor i hand, vilket inte praktikanten kunde acceptera. Diskrimineringsombudsmannen kopplades in. I slutändan fick praktikanten 30 000 kronor i skadestånd och arbetsledaren en formell varning för att ha brutit mot stadens mångfaldsplan.

https://www.flashback.org/t2265027