Reportrar utan gränser släpper idag rapporten Enemies of the Internet, där de visar hur olika länder övervakar internet, ofta i kontrast med nationella lagar och internationella konventioner.

Samma regeringar som hyllar friheten på nätet har även långtgående program för att övervaka sina medborgare utan deras vetskap. Rapporten visar hur demokratier som USA, Storbritannien och även Sverige, är minst lika duktiga på att övervaka sina medborgare som Iran, Kina och Saudiarabien.

För journalister innebär det att det nästan är omöjligt att erbjuda källskydd eftersom all kommunikation övervakas och kan till och med manipuleras av säkerhetstjänster. För internetanvändare innebär det en ständig osäkerhet, och ökad självcensur.

Bakom tillsynes oskyldiga myndighetsnamn, såsom Centre for Development of Telematics i Indien eller Government Communications Headquarters i Storbritannien döljer sig gigantiska organisationer som, i stort sett oreglerat kan spionera på människor över hela världen.

Enligt Reportrar utan gränser har amerikanska NSA och brittiska GCHQ medvetet introducerat säkerhetsbrister i produkter för att kunna ta sig förbi spärrar och komma åt privat data hos miljontals slutanvändare.

Det finns långtgående samarbeten där regeringar köper övervakningsutrustning och information om säkerhetshål av privata företag, något som blir synnerligen problematiskt när det går till export till länder som Iran och Ryssland.

http://12mars.rsf.org/2014-en/
http://www.reportrarutangranser.se/sites/default/files/rapporter/rwb_internet_enemies_2014.pdf
http://www.reportrarutangranser.se