En turkisk domstol har beordrat Facebook att blockera alla sidor som kan vara förolämpande mot profeten Muhammed. Facebook har därför beslutat att blockera turkiska användare att besöka sidor som visar satirbilder på profeten Muhammed, inklusive omslaget till det senaste numret av satirtidningen Charlie Hebdo.

Tidigare i januari lovade Facebooks Mark Zuckerberg att de inte kommer censurera material som på något sätt har med Chalie Hebdo-attacken att göra. I ett uttalande på Facebook skriver han:

"Vi följer lagarna i respektive land, men vi kommer aldrig låta ett land eller en grupp människor diktera vad folk kan dela runt om i världen"
Yaman Akdeniz, professor i nätlagar vid Bilgi-universitetet i Istanbul, är inte förvånad över Faceboks agerande och säger till New York Times:

"Till skillnad mot Twitter och YouTube, så samarbetar Facebook mycket mer med de turkiska myndigheterna."
"Därför är det heller inte förvånande att Facebook så snabbt blockerar dessa sidor."
Tidigare denna månad marscherade landets premiärminister Ahmet Davutoglu till stöd för yttrandefrihet och tidningen Charlie Hebdo.

http://www.nytimes.com/2015/01/27/world/europe/facebook-said-to-block-pages-on-muhammad-to-avoid-ban-in-turkey.html?_r=0
https://www.facebook.com/zuck/posts/10101844454210771