En kvinna i Sölvesborg som ville tatuera in stora riksvapnet i handleden kontaktade statsheraldikern och frågade om det var okej. Svaret hon fick var nej.

Kvinnan ville antingen tatuera in stora riksvapnet eller svenska flaggan men eftersom hon läst på internet att stora riksvapnet inte kan användas fritt hörde hon av sig till statsheraldikern (statens vapen- och sköldexpert) för att höra vad som gällde.

Kvinnan skrev: "Jag har sökt på internet och vissa säger att det är olagligt och att bara statschefen får användan det ... Tycker dock det är väldigt konstigt i så fall eftersom man ska väl få visa att man älskar sitt land?"

Statsheraldikern svarar: "Stora riksvapnet är också statschefen personliga vapen och lagen (1982:268) meddelar att det endast när det finns särskilda skäl bör användas av andra än honom, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen eller försvarsmakten. Med flaggan är det annorlunda. Den är alls svenskars symbol och kan användas som dekoration, dock finns en begränsning om man skall använda den i näringsverksamhet."

Stora riksvapnet:
http://www.statensarkiv.se/default.aspx?id=1268