Kantonen Aargau i Schweiz röstade på tisdagen för förbud mot heltäckande slöja, vilket är landets första politiska initiativ att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats. Man vill nu att förslaget även röstas igenom på nationell nivå.

Motståndet mot burka och niqab har ökat i Schweiz i takt med att debatten i Belgien och Frankrike har intensifierats. Det främsta argumentet är att heltäckande slöja symboliserar mäns makt över kvinnor, samt att det hindrar beslöjade kvinnor från att integreras i det schweiziska samhället.

I motionen sägs också att burka och niqab "inte är förenligt med våra lokala traditioner", och att en kvinna med heltäckande slöja "lever i ett fängelse".

Förbudet mot heltäckande slöja stöttas av höger- och centerpartierna, medan socialisterna och de gröna är motståndare till förbud.

Förbundet för progressiva muslimer applåderar beslutet, medan andra muslimska organisationer varnar för att förbud ökar spänningarna mellan muslimer och andra i samhället. Det påpekas också att problemet är minimalt: "att rösta för förbud för ett hundratal personer är överdrivet och förvärrar känslan av diskriminering bland muslimer", kommenterar tidningen Le Temps.

Även grannlandet Italien har börjat agera mot burka och niqab. En 27-årig tunisiska med heltäckande slöja stoppades häromdagen av polis när hon besökte ett postkontor i den nordvästliga staden Novara. Kvinnan tvingades böta 500 euro för att hon dolde sitt ansikte. Beslutet var möjligt då Novara, som styrs av främlingsfientliga Lega Nord, i januari införde en ny lag som förbjuder alla människor att dölja ansiktet. Lagen baseras på landets antiterrorismlag från 1975 som dock gjort undantag för just muslimska slöjor.