Den 15-17 oktober anordnades i Bryssel en stor konferens för verksamma inom sexindustrin. Sexarbetare, allierade och politiker träffades för att bland annat kritiskt granska rådande lagstiftning i EU:s medlemsländer.

International Committe on the Rights of Sex Workers in Europé (ICRSE), som arrangerade konferensen, anser att länder som Sverige har valt fel väg. Att förbjuda sexköp leder ingen vart, helt enkelt därför att alla prostituerade inte kategoriskt kan anses vara offer.

Organisationen frågar sig hur det kommer sig att man inte garanteras grundläggande rättigheter, som exempelvis att få starta egna eller ansluta sig till befintliga fackförbund.

”Vi vill att sexarbetares rättigheter hamnar på den europeiska agendan, och att fokus mer hamnar på migration, arbete och mänskliga rättigheter än på trafficking”, skriver ICRSE.

Det talas sällan om prostitution, men oftare om könshandel som yrke: ”Sexarbete förväxlas ständigt med trafficking. Detta leder till att sexarbetare i Europa utsätts för oacceptabla regleringar.” Det är alltså inte prostitution som sådan som är skadlig, utan ”den repressiva politiken”.

Flera länder inom EU driver idag en helt annan politik än den vi ser i Sverige. I Grekland är prostitution laglig, och bordellerna drivs med statliga tillstånd. Ett annat land är Holland, som sedan 2001 jämställer prostitution med yrkesutövning. Även i Tyskland är prostitution legal, även om det finns vissa inskränkningar, som att den inte får utövas i närhet av daghem eller skolor. Men sedan 2002 har prostituerade rätt till bland annat socialförsäkring, och tyska arbetsförmedlingar kan i princip utlysa lediga tjänster inom könshandel.

http://www.sexworkeurope.org