Frankrikes regering vill att kampanjer som uppmuntrar till bojkott av israeliska varor ska räknas som hatbrott och diskriminering. I Frankrike pågår flera rättsfall där bärare av t-shirtar och pins med slagord som "Bojkotta Apharteid-Israel" riskerar böter och fängelse.

Igår inleddes i Paris en rättegång mot den franska senatorn Alima Boedemiene-Thiery, anklagad för uppmuntran till diskriminering och antisemitism. Hon hade samlat ihop en mängd israeliska varor i en kundvagn på stormarknaden Carrefour i småstaden Val d’Oise och uppmanat förbipasserande kunder att inte handla dessa varor.

Sammy Ghozhlan, ordföranden för organisationen Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (ungefär Byrån för vaksamhet mot antisemitism), som stöds av bland annat Simon Wiesenthalcentret i USA, valde då att stämma senatorn.
Totalt har Ghozlans organisation och andra judiska intresseorganisationer anmält ett åttiotal liknande fall i Frankrike och de får också stöd från landets regering.

Justitieministern Michelle Alliot-Marie skrev nyligen i en kommuniké till landets domstolar och myndigheter att de borde ta till hatbrottslagstiftning för att åtala uppmaningar om bojkotter och sanktioner mot Israels politik.

Det pågår även ett flertal liknande rättsfall i Frankrike just nu. Denna månad ska en fällande dom mot den fransk-marockanska Sakina Arnaud, som dömdes till 1000 euro i böter för uppvigling och hatbrott för att ha klistrat ett klistermärke med orden "Bojkotta Apharteid-Israel" på en juiceflaska från Israel i en matvaruaffär, överklagas.

Nästa månad ställs tre aktivister från gruppen "Kollektiva 66 för fred och rättvisa i Palestina" inför rätta för att ha burit t-shirtar med liknande slagord.