Den förre landstingsdirektören i Jämtland, Ellen Hyttsten, döms till 30.000 kronor i böter för förtal eftersom hon kallat journalisten Ralph Rentzschs äktenskapsförmedling, Fru.nu, för trafficking.

Oklart är dock om Hyttstens vänner, den före detta vice statsministern Margareta Winberg och nuvarande socialminister Berit Andnor, nu gör som de lovat och betalar kostnaderna med pengar ur egen ficka.

Bakgrunden är följande. År 2001 startade Ralph Rentzsch en äktenskapsförmedling, Fru.nu, där uzbekistanska män och kvinnor kan söka kontakt med potentiella partners i Sverige.

Ellen Hyttsten, dåvarande landstingsdirektör i Jämtland, skrev strax därpå ett debattinlägg på landstingets hemsida där hon kallade Fru.nu:s verksamhet för kvinnohandel och trafficking. Rubriken på hennes artikel var ”Trafficking i Jämtland”.

När Ralph Rentzsch lämnade in en polisanmälan mot Ellen Hyttsten, ställde sig socialminister Berit Andnor tillsammans med i princip samtliga övriga jämtländska riksdagsledamöter, bakom Ellen Hyttsten. Och inte bara det.

På initiativ av den dåvarande vice statsministern Margareta Winberg, undertecknade de ett försvarsbrev där de även lovade att dela på kostnaderna om Ellen Hyttsten skulle bli fälld i tingsrätten.

I tingsrätten blev Hyttsten friad, men åklagaren Stig Andersson beslutade sig för att gå vidare. Och den 1 november föll alltså hovrättens dom som förklarade Ellen Hyttsten skyldig till förtal. Totalt handlar det om närmare 100.000 kronor varav omkring 50.000 i rättegångskostnader, 30.000 i dagsböter och 15.000 i skadestånd.