I dag är det precis 40 år sedan fristaden Christiania i Köpenhamn bildades. Den 26 september 1971 ockuperade journalisten Jacob Ludvigsen i spetsen för en liten grupp det övergivna kasernområdet i Christianshavn och sprejade Leve Christiania på en dörr.

Samtidigt med jubileumsfestligheterna sprids också den folkaktie, som ska hjälpa christianiterna att betala sin skuld till staten. Det handlar om 76,3 miljoner kronor som invånarna ska betala för att få rätten till området.

Aktien kostar i sitt billigaste utförande 20 danska kronor. För 500 kronor får man ett aktiebrev som är tryckt för hand i Christianias egen tryckverkstad och satsar men hela 10 000 kronor får man en aktie i guldtryck, rapporterar Danmarks Radio.

Talesmannen Risenga Manghezi avfärdar i en intervju alla farhågor för att Christiania är på väg att bli ett "vanligt" bostadsområde.

— Efter tio års kamp mot staten har vi nu äntligen energi i överskott för att låta experimentet leva. Vi ska ha kvar solcellerna på taket och vi ska ha en massa fester, feta konserter och utställningar. Den kommande 40 åren blir festliga, underhållande och överraskande, säger Manghezi.

http://www.christiania.org
http://www.christianiaooo.dk/calender.php