"Éloge littéraire d'Anders Breivi" (En litterär eloge till Anders Breivik) är titeln på en bok som just nu skapar debatt i hemlandet Frankrike. "Breivik är vad Norge förtjänar", skriver författaren Richard Millet, vars böcker blivit flerfaldigt prisbelönta. Förutom att skriva romaner är han även redaktör på det franska förlaget Gallimard. Han beskriver Breivik som "lika mycket ett barn av en söndrig familj som av ett ideologiskt och rasmässigt sammanbrott orsakat av utomeuropeisk invandring under de senaste 20 åren". "Så går det när man uppmuntrar den multikulturella nihilismen."

Millet har sagt att han inte accepterar Breiviks brott men väcker ändå bestörtning bland franska kollegor. Författaren Annie Ernaux kallar boken "en politiskt farlig akt" och föreslår i Le Monde att förlagets författare bör organisera en manifestation mot Gallimard. I det senaste numret av Nouvel Observateur kritiserar Nobelpristagaren Le Clézio i en krönika skarpt Richard Millets bok.

http://www.amazon.com/fantôme-littéraire-dAnders-Breivik-ebook/dp/B00917ZHEM/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347352817&sr=1-1&keywords=Richard+Millet+breivik