Den tjetjenska webbplatsen "Kavkaz Center" med koppling till den tjetjenska rebellrörelsen finns numera på en svensk server hos Internetleverantören Port 80. Tidigare har webbplatsen stoppats i Litauen, och för en månad sedan även i Finland efter påtryckningar från Finlands motsvarighet till Säpo.

Enligt Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja innehöll hemsidan en uppmaning att mörda Rysslands president Vladimir Putin. Han gjorde klart att sådant material inte ska spridas från Finland.
- Det stämmer inte. Det kan ha stått något i någon nätdebatt. Men sajten innehåller mest vanlig nyhetsförmdeling, säger Mikael Storsjö till Dagens Nyheter. Han har gått igenom innehållet och inte funnit något innehåll som strider mot lagen.

Enligt Helsingin Sanomat betraktas nedstängningen av den tjetjenska webbplatsen av många finländska journalister och politiker som en genant slag mot yttrandefriheten i Finland och samtidigt en seger i Rysslands informationskrig i Tjetjenienfrågan.

Ryska myndigheter likställer webbplatsen med en informationskanal för terrorister.
I Moskva kallades Sveriges nytillträdde ambassadör Johan Molander nyligen upp till utrikesministeriet, där en hög tjänsteman uttryckte den ryska sidans "oro" över det inträffade. Samtalstonen beskrivs dock som vänlig.

Det svenska sändebudet lovade att vidarebefordra budskapet till Stockholm, men underströk samtidigt att den svenska regeringen enligt lag inte får blanda sig i frågor som avgörs av rättsvårdande myndigheter. Det är de som bedömer om innehållet i en hemsida är brottsligt.

- Vi lägger inga politiska aspekter på innehållet på de sajter som hyr in sig hos oss. Först när det handlar om lagbrott agerar vi, säger Jean Hamberg, vd för svenska Internetleverantören Port 80 till Dagens Nyheter. Företaget har gått igenom innehållet på sajten och inte funnit något olagligt material.

http://www.kavkazcenter.com
http://www.port80.se