Albert Hofmann, den schweiziske kemisten som upptäckte drogen LSD, fyllde 100 år den 11 januari.

I en födelsedagsintervju för tidningen Tages Anzeiger sade den pigge 100-åringen att han fortfarande tycker att den hallucinogena drogens anseende borde putsas upp, så att den kan få medicinsk användning. Fritidsbruk avråder han dock från.

Hofmann upptäckte LSD:s märkliga egenskaper av en slump 1943, när han råkade få i sig en droppe på företaget Sandoz laboratorium i Basel.

Sandoz startade kommersiell tillverkning av drogen med avsikt att den skulle kunna användas på okontaktbara, psykotiska patienter för vilka inga andra läkemedel hjälpte.

Enligt Hofmann lyckades LSD stimulera och "väcka" dessa patienter. Forskare blev också intresserade av att med hjälp av LSD lösa hjärnans mysterier.

I en bok han skrev långt efter upptäckten förklarade Hofmann att han aldrig kunnat ana att LSD skulle bli så populär bland unga på jakt efter extrem stimulans. I USA förbjöds LSD 1966 och snart följde de flesta andra länder efter.

Hofmann är fortfarande övertygad om att LSD skulle kunna ha ett berättigande inom läkekonsten, inte minst för att lindra lidandet för obotligt sjuka för vilka inte ens morfin har någon effekt.

http://www.lsd.info
http://www.hofmann.org