I fortsättningen kan du aldrig vara säker på om sms-meddlanden du får är äkta. En ny mobiltjänst gör det möjligt att skicka sms under andras namn och nummer. Tjänten ger oanade möjligheter att skicka falska meddelanden och "practical jokes".

Mobiltjänsten Punk SMS är utvecklad av Anders Svensson på Oslo universtitet. Webbplatsen Punksms.com lär dig knepen som gör att du kan skicka textmeddelanden med avsändarnamn och nummer du önskar. Det är inte svårt att föreställa sig vilka missförstånd som kan uppstå framöver.

Tänk om chefen börjar uppvakta dig via mobilen, eller om du får ett "felsänt" sms från din fru som tackar för en het kväll efter att hon sagt att hon varit på bio med en vännina". Det du aldrig vet är att meddelandet är från en elak kollega eller vän.

Anders Svensson, grundare av Punk SMS, uppmanar alla användare att inte missbruka tjänsten.
"Låt den vara en ren underhållningstjänst". Han har lagt ut tjänsten på nätet för att "visa att det är möjligt att skicka falska meddelanden, och man inte kan lita på sms", säger han till tidningen.

Han anser att de stora operatörerna bara är upptagna av den kommersiella sidan och mycket lite tid ägnas åt säkerheten på näten. Det kanske beror på att opertörerna tjänar flera miljarder varje år, endast på sms-meddelanden.

Information som sänds via punksms.com blir loggad och kan därmed spåras tillbaka till användarna. Informationen som vid ren brottslighet kan överlämnas till polisen som bevis.

http://www.punksms.com