Den 15:e maj skulle en konsert med populära vikingarockarna Hel gått av stapeln i Hallsberg. Bara åtta dagar innan fick arrangörerna beskedet att man inte fick hyra den bokade lokalen. Orsak: misstankar om att Hel är ett nazistiskt band.

Arrangören, Swedish Rednecks Music Club (SRMC), hade bokat in en helkväll med Hel, Njord och Misanthropy i Sydnärkehallen som ägs av Hallsbergs kommun. Allt var frid och fröjd, förköp av biljetter i gång och markandsföring likaså.

Då kom beskedet från kommunens byråkrater som en terrorbomb. Trots att kommunen kollat upp samtliga band med anti-fascistiska organsiationen Expo, vågade man inte låta SRMC arrangera kvällen. Man trodde tydligen, trots en mängd meddelanden om motsatsen, att Hel har nazistiska eller rasistiska sympatier. Bandets vurmande för svensk historia och Sverige som land är ju inte direkt politiskt korrekt i dag.

Det märkliga i det hela är att det efter nekandet kommit fram att kommunen även kollat upp samtliga band med Expo, Säpo, Exit (organisationen för nazistiska avhoppare), polisen samt andra kommuner där banden spelat. Ingen av dessa organisationer har, enligt egen uppgift, påstått att banden skulle vara ”farliga” eller ”fel” enligt de normer det politiskt korrekta Sverige infört på alla kulturyttringar.

SRMC och dess representant Kenny Dannberg överväger nu en stämning mot kommunen för det kontraktsbrott som kostat organisationen stora pengar.

Frågan är hur man nu ska hantera dansbandet ”Vikingarnas” enorma popularitet? Kanske föreslå ett namnbyte så att man inte associerar Christer Sjögren och hans värmländska helyllecasanovor med Adolf Hitler? För det kan ju, logiskt sett, bli nästa steg i det nya Sverige.

Länkar och kontakter i fallet:
Hallsberg kommun:
Hemsida: http://www.hallsberg.se
E-post: kommun@hallsberg.se
Telefonnr: 0582-68 50 00
Adress: Hallsberg Kommun, 694 80 Hallsberg

Nerikes Allehanda:
Hemsida: http://www.nerikes.se
E-post insändare/åsikter: asikter@nerikes.se
Telefonnr: 019-15 50 00
Adress: Nerikes Allehanda, 701 92 Örebro

Regeringen:
Hemsida: http://www.regeringen.se
E-post (URL-länk):
http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=139&m=popup&l=sv
Telefonnr: 08-405 10 00
Adress: Regeringskansliet, 103 33 Stockholm

SRMC:s webbsida: http://www.srmc.se
HEL:s webbsida: http://www.helsrike.se
Njords webbsida (förbandet): http://www.valhallarecords.se/njord/