Det amerikanska förlaget New Falcon lanserar boken ”The psychopath’s bible: for the extreme individual”. En nyliberal hyllning till individualismen eller ett försök att profitera lite på medias intresse för galningar?

Boken är sammansatt av Dr Christopher Hyatt, Dr Jack Willis och Nicholas Tharcher. Hyatt har tidigare skrivit en hel del böcker om bl.a. magikern Aleister Crowley och om psykologi. Willis är psykoterapeut och en känd nyliberal i USA.

Författarna hävdar att psykopaten som figur är sund och bör uppmuntras som förebild. Inte den kriminella varianten vars ovilja att anpassa sig till andra leder till brottsliga handlingar, utan till den extrema individualisten som går sin egen väg, kosta vad det kosta vill.

Man anger Zenbuddism, Ayn Rand och vissa existentialister som förebilder och inspiration för den ”kreative psykopaten”, men försöker samtidigt utmåla boken som kontroversiell och nästan lite farlig. Frågan är om man inte främst har producerat en bok om individualism som gärna vill sälja lite på titeln och det faktum att termen ”psykopat” används dagligen i amerikanska nyhetssändningar. Och bibeln är ju dessutom en populär bok i USA. ”What else is new?”, skulle man kanske kunna fråga sig…