Nyligen delade Hugh Hefner, Playboyimperiets grundare, ut sitt årliga ”Hugh M Hefner First Amendment Award”. Ett exempel på att många amerikaner, även av det rikare slaget, verkligen och konkret bryr sig om den yttrandefrihet som i många fall varit en viktig byggsten i deras förmögenheter.

År 2004 blev vinnarna Bill Maher, Molly Ivins, David Cole, Ronald Collins, Trina Magi, Linda Ramsdell, Steven Aftergood, Nate Blakeslee och Talia Buford. För svenskar är dessa personer okända, men i USA har de alla utmärkt sig för att de på något sätt försvarat yttrande- och tryckfriheten.

Steven Aftergood t.ex, är redaktör för ”Secrecy News”, ett nyhetsbrev som håller amerikaner informerade om den amerikanska regeringens försök att tysta ned obekväma personer eller sanningar. Bill Maher talade ut på HBO-programmet ”Real Time” vid en tidpunkt då amerikaner mer eller mindre höll på att hjärntvättas att ge upp sina lagstadgade rättigheter i utbyte mot en (illusorisk) säkerhetskänsla av ökad statlig kontroll. De andra är en färgstark blandning av bl.a. juridikprofessorer, författare och förläggare.

Hefner själv har under sin karriär själv aktivt slagits för yttrandefriheten genom tidningen Playboy och även på andra sätt. Genom att uppmärksamma och hedra andra som kämpar för samma sak men med olika medel hoppas han kunna stärka snarare än försvaga amerikanernas konstitutionella rättigheter.