Den amerikanska organisationen Thomas Jefferson Center for the Protection of Free Expression har sedan 1992 delat ut priser till de som enligt dem kränkt eller decimerat den lagstadgade amerikanska yttrandefriheten. Inte helt oväntat handlade mycket under 2003 om George Bush.

Den tredje amerikanske presidenten Thomas Jefferson yttrade på sin tid att yttrandefrihet ”inte kan begränsas utan att förloras”. Det uttalandet känns mer aktuellt än någonsin i USA idag. Vad som kan konstateras idag av denna organisation är att yttrandefrihetens motståndare kommer från olika politiska håll. För bara några decennier sedan var det enklare att se motståndet, men idag finns inte lika klara och distinkta politiska programförklaringar. Man agerar känslomässigt i sakfrågor och agerar därefter.

Utsedda år 2003 till yttrandefrihetens motståndare:

- Domaren Miriam G. Cedarbaum för att ha stängt ute journalister och allmänheten från juryselektion i rättegången mot inredningsdrottningen Martha Stewart, något som en högre domstol senare kritiserade, men då var juryn redan utvald.

- USAs försvarsdepartement efter 9/11 för att ha pålagt civila advokater yttrandeförbud om de representerar fångar i kriget mot terrorism i militärtribunaler.

- Secret Service för att ha undersökt om serietecknaren och Pulitzer Prize vinnaren Michael Ramirez på tidningen Los Angeles Times kunde åtalas för att ha hotat president Bush för en karikatyr som avbildar en man som pekar en pistol mot presidenten.

- Albemarle County (Virginia) skolnämnd för att de försvarade ett ingripande från skolan Jack Jouett när de utan något stöd från skolans regler beordrade 12-åriga Alan Newsom att vända sin t-shirt ut-och-in för att de fann tröjans budskap "olämplig." Den avbildade bokstäverna NRA (National Rifle Association) med tre gevär, och kom ifrån ett sportskjutarläger han medverkade i för att lära sig om vapensäkerhet.

- Ordförande av Baseball Hall of Fame Dale Petroskey för hans stoppande av visningen av filmen 'Bull Durham' pga motsättning till Irakkriget av dess stjärnor, Susan Sarandon och Tim Robbins.

- TV-kanalen CBS för två saker. Först deras stoppande av minserien Reagans pga konservativa påtryckningar då de anklagades för självcensur och inte vågade stå upp för offentlig och politiskt tryck. Och sen för vägran att sända en 30-sekunders reklamfilm från Moveon.org som var kritiska till Bushadministrationen under Super Bowl, medan de tillät reklam för bl.a erektionsproblem.

- University of New Orleans administration för deras policy att personer som inte har någon koppling till universitetet inte får dela ut material på området och har begränsade yttrandefrihetsrättigheter på skolan. Materialet måste också förhandsgranskas av ledare.

- Högskolan Dearborn (Michigan) skolledning för deras stopp för 16-åriga studenten Bretton Barbers t-shirt som bar en bild på Bush och rubriken "International Terrorist." Bretton sa han bar den för att skapa debatt, men ledare på skolan sa åt honom att ta av den eller gå hem.

- South Carolinas Representanthus. I Mars 2003 genomförde countrygruppen Dixie Chicks en konsert i London där de sa att de skämdes för president Bush, precis innan Irakkriget börjat. En vecka efteråt introducerades en resolution som kallade på gruppen att be om ursäkt offentligt och genomföra en gratis konsert för de amerikanska trupperna posterade i South Carolina. De kallade kommentarerna "opatriotiska," "onödiga" och "antiamerikanska." Förslaget passerades med rösterna 50-35.

- Park och rekreationsavdelningen i Broward County (Florida). Varje vinter anordnar samhället en ljusutställning för att fira helgtiderna. Man erbjuder sponsorer, individer och företag plats, och låter de anordna deras egna ljus. Men när kyrkan Calvary Chapel från Fort Lauderdale kom med förslaget med en skylt med orden "Jesus is the Reason for the Season" förkastades det pga att det var för religiöst, att det kunde uppfattas som om kommittén som hade hand om utställningen sponsrade en religion och att andra sponsoner skulle dra sig ur pga kontroversen.

- Jeff Webster från Soldotna, Alaska, och en namnlös mordbrännare i Harrisonburg, Virginia. Antikrigsprotestanter demonstrerade fridfullt i Soldotna, Alaska mot marschen mot krig i Mars 2003 när de sprutades med vatten av en pappa till en marinsoldat i Irak. Efter varningar gjorde han om samma sak igen och dömdes till böter och en villkorlig dom. I Virginia satte en familj upp en skylt i deras trädgård som motsatte sig kriget i Irak. Det dröjde inte länge förrän skylten revs ner, huset vandaliserades, och till slut satte någon eld på skylten, elden spred sig till huset, men familjen hann undkomma lågorna. En 14-årig pojke dömdes senare för branden till en villkorlig dom. Hans namn hölls hemligt pga den unga åldern.

- Arizonas Tillståndskommission. Som många delstater ger Arizona organisationer möjligheten att betala för specialgjorda bilnummerskyltar. Men när antiabortgruppen Arizona Life Coalition ville få skylten "Choose Life" tillverkad, nekades de med motiveringen att ämnet var för kontroversiellt. En stämning för brott mot yttrandefriheten är nu under prövning i en federal domstol.

- Polisavdelningen i Pilot Point (Texas). Wes Miller, ägaren av en antikaffär i Texas, anlitade en artist att måla en mur på en av affärens murväggar. Inspirerad av bibeln målade Justine Wollaston en hand av Gud och en naken Eva. När den avtäcktes kom klagomål till den lokala polisen och tre veckor senare meddelade polisavdelningen att Miller skulle åtalas för att "visa upp material skadligt för barn" om han inte täckte målningen. Han täckte brösten med tejp med en banner bredvid som läste "Tillfälligt Censurerad", tydligen var det brösten som var "skadliga" eftersom sheriffen meddelade att målningen nu var laglig. Polisagerandet gick rakt emot flera domstolar som bedömt konstverk, även om de innehåller nakenmotiv som artistiska, och inte obscena.