Förläggaren Stein-Erik Mattsson frikändes nyligen i Oslo. Efter att ha varit anklagad för att ha spridit ocensurerad pornografi, fattade domstolen beslutet att tiderna förändras och att de bilder Mattsson visat i den tidning han delat ut gratis knappast är grövre eller mer provocerande än det bildmaterial man kan ta del av t.ex. via Nätet. Alla väntar nu ett överklagande, men de flesta ser redan nu frikännandet som en seger för yttrandefriheten i Norge.

I juli 2002 delade Stein-Erik Mattsson ut porrtidningar på Karl Johann i Oslo. De som ville ha fick tidningar med explicit bildmaterial: närgångna bilder av penisar som penetrerar vaginor och ejakulerar. Förr norrmän är detta inte vardagsmat. I samtliga tidningar som innehåller samlagsbilder ligger nämligen censur-svartrutor över samtliga penetrationssegment.

Mattsson nöjde sig inte bara med det: han skickade dessutom tidningar till politiker i Stortinget, Norges Riksdag. De flesta reagerade inte men en Socialdemokrat vid namn Lena Jensen tog illa vid sig och polisanmälde incidenten. Men nu har alltså en domstol i Oslo friat Mattsson och hans upptåg. Orsaken är densamma som överallt annars i liknande fall: det överväldigande utbudet av hårdporr via Nätet och Kabel-TV gör att även norsk lagstiftning och kanske även moral måste hänga med.

Att detta inte bara innebär glada miner i Norge är självklart. Ett överklagande av den friande domen väntas och ett slutgiltigt resultat av dessa möjliga liberaliseringsutvecklingar kan inte uttolkas innan detta (eventuella) första överklagande är avslutat.