Playboy Channel vann nyligen en stor seger i Israel, då israeliska Högsta Domstolen dömde till kanalens fördel. Domstolen fann att det material som presenteras på Playboys kanal inte strider mot några moraliska eller andra regler, framför allt inte med tanke på det grövre material som finns lättillgängligt t.ex. via Nätet. Man beslutade sålunda att Playboys Channel har rätt att uttrycka sig i den israeliska etern och i det israeliska kabelnätet via betalsystem.

För svenska läsare kanske detta inte verkar som någon stor affär, men i hyperreligiösa Israel är det det. Trots att det rör sig om en uttrycksfrihet med restriktioner - kanalen får t.ex. inte ingå i andra programpaket, medlemskap får bara tecknas av folk över 18 år och annonsering för kanalen får inte ske på andra kanaler - är det ändå en nyvunnen frihet för Playboy att få visa sitt material.

Nu oroas motståndarna främst över att fallet ska bli prejudicerande och att detta kommer skapa problem eftersom mycket i terminologin är förhållandevis luddigt. Playboy producerar ju inte hårdporr eller grova filmer, men kanske nu inhemska eller internationella entreprenörer kommer att försöka få in fötter (eller annat) på den israeliska TV-marknaden i och med att "vuxen"-underhållning nu är etablerat och officiellt sanktionerat i Israel.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/402573.html