I slutet av januari graderades Cannabis ned till ”Class C” i England, vilket medför att innehav inte leder till åtal. Innehav med syfte att sälja och innehav av stora mängder är fortfarande åtalbart. Att denna utveckling varit på gång länge visas av en stark expansion av Cannabisförsäljning på nätet till engelska kunder.

Olika sajter har det senaste året expanderat och t.o.m. annonserat för sin försäljning på andra sajter. Omsättningen har varit hög, meddelar den engelska polisen. En sajt som nu stängts ned, www.pepespage.net, var aktiv i 18 månader med att sälja marijuana och hasch via nätet. Beställaren kunde bara med enkla klick markera kvantitet och kvalitet och sedan skicka beställningen direkt från sajten. Polisen räknar med att man omsatt över 500.000 pund under aktivitetstiden på nätet.

De flesta leverantörer är dock inte fullt så flamboajanta och annonserar verkligen inte sin verksamhet. Verksamheten bygger där istället på tips och information som sprids vänner emellan. Dessa sajter omsätter förmodligen ännu mer pengar, enligt polisen.

Då det med andra ord inte är direkt åtalbart att inneha små mängder cannabis för personligt bruk, ser polisen stora problem med att hinna ikapp nätsäljarnas aggressiva teknologikunskap. Det skulle helt enkelt krävas en stor mängd extra poliser för att kunna hantera en så pass enkel sak som nät-research, meddelar man.