Efter ett halvårs utredning har Diskrimineringsombudsmannen kommit fram till att åtal inte ska väckas mot den konditor i Sjöbo som marknadsför en typ av små chokladbollar som ”negerbollar”. Orsaken är att anmälan gjordes av en vit kvinna och inte av en... Neger.

En negerboll var fram till ca mitten av 80-talet en speciell och fortfarande mycket populär produkt, en liten harmlös knådad ansamling av bl.a. smör, socker, kakao, rullad i pärlsocker eller kokos. Ordet negerboll var i allra hösta grad traditionellt och utbrett sedan många decennier och syftar, kan man förmoda, till bollens mörka utseende. Den rasistiska tolkningen, framlagd av antirasister, är att det lilla bakverket förnedrar människor med mörk hudfärg. Sedan den stora negerbolldebatten i svensk historia gav att man hellre borde kalla bollen för chokladboll eller vad som helst annat än negerboll, har debatten sinat något.

Men ett ärende hos DO har nu alltså väckt liv i det hela igen. Konditor Fredrik Andersson på Sjöbo Bröd & Konditori klarade sig från åtal denna gång. Men problemen är därmed inte över för negerbollsmannen. DO kallar nu hans bollar för X-bollar och hotar honom vid vite av 100.000 kronor om han fortsättningsvis kallar dem negerbollar igen i sin marknadsföring!