En stor del av skräpposten bygger på ett utnyttjande av kändisar och deras status som attraktionssymboler. I USA har förfalskade bilder och filmklipp blivit en stort problem, som de flesta skådespelerskor fått lära sig leva med. 66-årige Ed Lake ägnar en stor del av sin lediga tid åt att avslöja dessa falska bilder på sin webbsida.

Ed Lakes webbplats, www.fake-detective.com, avslöjar mängder av falska bilder. Sedan 1996 har Lake fingranskat tusentals bilder, och med åren blivit något av en expert på området. ”Det finns mellan 50.000 och 100.000 falska bilder på nätet. Av dessa är ungefär 95% porr...”, berättar Lake på sin webbplats.

Nu är det inte porren som intresserar Lake mest. Det är ju ganska så uppenbart att en stjärna som exempelvis Gillian ”Scully” Anderson eller Sarah Michelle ”Buffy” Gellar inte gör erotiska scener varken privat eller annars. Ej heller att de låter sig fotograferas i intima stunder. Ed Lake vill därför koncentrera sig på de bilder som inte är uppenbart pornografiska, men som likväl kan visa en kändis huvud monterat på en nakenmodells kropp.

”Jag får stor hjälp av andra surfare som, liksom jag, vill hjälpa till att hålla skådespelerskornas integritet ren...”, berättar Lake vidare. ”Det var så det började. Jag var irriterad över att en massa idiotiska bilder påstods föreställa mina favoritskådespelerskor. Man kan bara försöka förstå hur det kan kännas att se sitt eget huvud på någon annans nakna kropp...”

Lake tror inte på något förbud då det gäller denna typ av digitala fotomontage. I USA, liksom på många andra platser, har man full frihet att uttrycka sig genom montage och collage hur man vill. Men om materialet offentliggörs, t.ex. i ett kränkande sammanhang, är det en helt annan sak. En stor del av dessa falska bilder på kändisar finns inte i ett sådant sammanhang, utan bör mest betraktas, enligt Lake och hans webbplats, som något som berör passiva strösurfare eller aktiva samlare.