Playboy firar 50 år som tidning och imperium, men det går inte fullt så bra för konkurrenten Penthouse. Bob Gucciones flaggskepp och hela företaget är bankrutt, och nu måste hela rasket säljas för att få in pengar till ivriga gäldenärer.

Då Bob Guccione 1965 startade Penthouse Magazine var tanken att presentera tuffare material än Playboy. När Larry Flynt senare kom igång med Hustler, med sitt ännu starkare fokus på provokation i både bild och text, hamnade Penthouse mitt emellan. Då allt gick som bäst såldes Penthouse i fem miljoner exemplar varje månad. Men nu är det annat ljud i skällan: konkurs.

Då Internet och kabel-TV under 90-talet stal uppmärksamhet från de klassiska herrtidningarna, gällde det för förlagen att hänga med och anpassa sig. Penthouse gjorde det inte, och denna utveckling får man nu betala för i dag. Gucciones privata hus i New York är nu till salu för 29 miljoner dollar, likaså en mängd bildmaterial och konstverk från tidningens historia.

Experter hävdar att det enda hoppet för förlaget är att betala av sina skulder så gott det går, och sedan lämna över kontrollen till en mexikansk investerare som vill bygga en Penthouse-baserad semesterort i Mexiko. Men inför 2004 ser det ut som om detta inte kommer att ske. Om man inte kan betala lämnas hela rasket istället över till exekutiv auktion.