Den populäre japanske fotografen Nobuyoshi Araki, med mer än 100 fotoböcker och ett stort antal utställningar bakom sig, ställer just nu ut i Budapest. Det var dock mycket nära att utställningen inte blev av. Ungerska DHL hävdade nämligen att det rörde sig om ren pornografi, och var på väg att förstöra alla bilder.

MEO, galleriet i Budapest, undrade inför utställningen varför Arakis bilder inte dök upp. Från hans kontor i Japan meddelades att allt skickats enligt överenskommelse. Då man i detektivarbetet hamnade hos fraktföretaget DHL i Ungern insåg man att man trots allt haft tur. Samtliga fotografier var nämligen precis på väg att förstöras av DHL. Efter tre dagar av förhandlingar, under vilka galleriets personal fick förklara om och om igen vilken erkänd konstnär Araki är, lyckades man till slut få loss bilderna i tid till utställningen.

Araki är främst känd för sitt erotiska material, men han har även dokumenterat hemstaden Tokyo samt färgstarka blommor i åtskilliga böcker. Bilderna i Ungern värderas till ungefär tre och en halv miljoner svenska kronor.