Striptease är konst och därmed momsbefriad, slog Oslo tingsrätt fast den 3 maj. Det är klubben Diamond Go Go Bar i Oslo som vunnit en första delseger mot staten som krävt klubben på moms för försäljningen av entrébiljetter.

Det är en paragraf i Norges momslagstiftning som strip-barens ombud byggde sitt försvar på. Enligt den ges möjlighet till undantag från momsplikten för tjänster som kan klassas som "utövande konst".

Om en komiker från Nordnorge kan dra fräcka och grova vitsar från en scen eller en svärdslukare svälja svärd och det betraktas som konst och slippa moms måste i rimlighetens namn även striptease betraktas som konst, anser strip-klubbens företrädare.

Oslo tingsrätt medger i sin dom att avgörandet var "mycket svårt" men trots det kom rätten fram till att striptease-shower bör vara momsfria.

"Det är känt att man på speciella uteställen särskilt i utlandet kan få se omåttligt vackra artister som rör sig graciöst i takt med musik, med sensuella rörelser och med gradvis avklädning som ger många restauranggäster en mycket fin upplevelse", heter det bland annat i domen.