I sviterna efter anklagelserna mot popstjärnan Michael Jackson nyligen väljer han och hans talesmän att gå ut på nätet med officiella förklaringar. I en mediavärld av fullständigt vansinne (speciellt när det gäller stjärnor av Jacksons kaliber), kan det nog vara skönt att han har en egen sajt!

I mitten av november anklagades Michael Jackson för att ha förgripit sig på ett barn sexuellt. Det är inte första gången detta sker, men hittills har ingen lycktas bevisa något. Under sommaren visades två dokumentärer på svensk TV, en av en effektsökande brittisk journalist och en som Jackson själv producerat. I dessa presenterades dilemmat utmärkt: Media påstår, Jackson måste kontra.

Om Michael Jackson någon gång skulle bli dömd för sexuella övergrepp mot barn, skulle hans karriär naturligtvis vara över. Det skulle dock inte endast bli slutet på en era av överdåd, pophits och massiva inkomster. Det skulle även bli en prejudicerande potential för en uppsjö av giriga advokater och deras jakt efter familjer och barn som kan tänkas ställa upp i en rätts- och mediateater som egentligen mest går ut på att krasst utnyttja en eccentrikers mediala utsatthet.

Inte så konstigt då att Jackson istället för att att ställa upp på presskonferenser går ut med information på en egen sajt: www.mjnews.us På grund av det extremt allvarliga och riskfyllda i saken, väljer han att ytterst sparsmakat kommentera skeenden på sajten. Om spekulativa advokater, journalister och bekanata säger han: ”Du (som läsare) gör rätt i att vara skeptisk inför några av de individer som i media identifieras som mina vänner, talesmän och advokater. Med få undantag, fyller de flesta av dem ett desperat tomrum i vår kultur som likställer synlighet med insikt.”

Kanske tänkvärt för den svenska löpsedelsredaktör (aftonpress såklart) som valde att visa en extremt inzoomad bild på ett par händer i handfängsel, t.o.m. med en ditlagd pil för att ingen skulle missa att Michael Jackson nu var fångad...

Jackson har själv kommenterat gripandet, anklagelserna och hela affären enligt följande: ”Lögner löper kortdistans men sanningen springer maraton. Sanningen kommer att vinna detta maraton i rättssalen”. Det enda som nog talar för honom inför det kommande jättespektaklet är det faktum att han har tillräckligt med pengar för att anställa bra advokater...