I samband med Michael Moores kritikerrosade dokumentärfilm ”Bowling for Columbine” blossade debatten om vapeninnehav upp igen, inte bara i USA utan i de flesta länder där filmen visades. I USA är ”lobbyn” för rätten att bära vapen oerhört stark. På en av lobbyns webbsajter finns en lista över företag, organisationer och privatpersoner med negativ syn på vapen man indirekt uppmanas bojkotta.

Listan är skapad av The National Rifle Association, en organisation som verkar för att amerikaners konstitutionella rätt att bära vapen ska få förbli orörd. I samband med de många vapenrelaterade olyckor som allt oftare sker i USA, har anti-lobbyn tagit sig mer och mer ton. Det är ingen överdrift att säga att synen på personligt vapeninnehav är en distinkt vattendelare i USA idag.

På NRAs hemsida finns listan över företag, organisationer och privatpersoner som antingen direkt eller indirekt kritiserat de amerikanska vapenlagarna. Först nekade man till att en sådan lista fanns, men sedan vände man på PR-klacken och sa att det inte på något sätt handlar om ”svartlistning” utan helt enkelt om att man vill upplysa likasinnade vilka människor och företag som, enligt NRA, är motståndare till amerikaners absoluta och konstitutionella rättigheter.

Med på listan finns bl.a. New York Times, Jerry Seinfeld, Sean Connery, Bruce Springsteen, ABC, Paul Newman, Jack Nicholson, American Jewish Congress A&M Records och många andra. Komplett lista finns att beskåda på: http://www.nraila.com/FactSheets.asp?FormMode=Detail&ID=15

Skådespelaren Dustin Hoffman var ursprungligen så ledsen över att han inte var med på listan att han självmant hörde av sig till NRA och bad dem skriva upp honom...