Internetleverantören Spray stängde tidigare i februari en webbplats som tillhör bokförlaget Alida Bok som ger ut feministisk litteratur.
Orsak: De publicerade en av de omtalade Muhammedkarikatyrerna. I en kommentar på sidan antyddes dessutom att Muhammed var en pedofil.

"Vi anser att innehållet på sajten ska ses som hets mot folkgrupp," förklarade senare Danny Aerts, VD för Spray i ett pressmeddelande om incidenten.

Några timmar efter nedstängningen så dök Alida Boks webbplats upp igen på en utländsk server. Samma text fanns kvar, men rubriken hade då ändrats till "Ge inte efter för uppviglarna!". Du kan läsa texten i sitt originalskick nedan:

Ge inte efter för fanatikerna!
Som en protest mot den svenska regeringens flata eftergifter för muslimernas vansinne publicerar vi nu på vår hemsida en av de tämligen harmlösa karikatyrer av profeten Mohammed, som vållat sådana stormar bland världens muslimer. Adressen är http://alidabok.just.nu. Här finner du också länkar till vidare läsning.

Säpo och utrikesminister Laila Freivalds har agerat för att stänga en webbsida med karikatyrbilder på Muhammed, vilket strider mot demokrati och yttrandefrihet.

Det är illa nog att islam med åsiktsförtryck, sharialagar, stympning, stening och många andra ruskigheter gäller med varierande fanatism i Mellanöstern och andra delar av världen. Här i Sverige måste vi få följa våra egna mer demokratiska lagar.

Det är förresten nyttigt för muslimerna att deras upphaussade profet (i praktiken en pedofil och stridstupp) tas ner på jorden och betraktas med nyktra ögon, liksom det är nyttigt för den kristna världen att se mer realistisk på sin stora stjärna, Jesus. Han var ju som alla vet son till en ogift kvinna, jungfru Maria, och alltså i sin samtids ögon en "horunge". Om detta har jag skrivit i min bok Vägen ut eller Det grymma manssamhället.

Att kritisera och skända en falsk gudsbild är välgörande även om det kanske framkallar smärta och vrede i början. På sikt kan det leda till att fördomar och förljugenhet ger vika.

I Sverige har de religiösa fanatikerna dessbättre numera inte så mycket att säga till om. Men i de muslimska länderna tycks de ofta ha herraväldet. I dessa länder finns många som försöker protestera men riskerar då grymma straff, ja kanske döden. Därför ska man nog inte fästa sig alltför mycket vid vad folk säger. Många av dem som demonstrerar och skränar värst kanske är mest paralyserade av skräck för överheten.

Att ge efter för de muslimska fanatikerna är att svika dem i dessa länder som kämpar för fred och demokrati. Ta gärna Fadime Sahindal, ett offer för kvinnosynen i Mellanöstern, som förebild. Hon dog hellre än att ge vika.

Är det då inte hädelse att dra det som anses heligt i smutsen? Och är det inte onödigt att såra troende muslimers känslor?

På detta svarar jag att brottet hädelse har strukits ur Svea Rikes lag. Och varför ska man ta så stor hänsyn till muslimernas känslor? Var det inte en större smädelse mot de kristna i Sverige att projicera Jesus i jätteformat i Uppsala domkyrka som en blottare, knarkare och homofil? Många troende tog mycket illa upp och somliga lämnade Svenska kyrkan. Men då var det yttrandefriheten som var det viktiga och de troendes känslor struntade man i.

Vad dessa bilder beträffar så har jag aldrig förstått poängen med dem. De har inte gett några nya perspektiv eller infallsvinklar av bestående värde. I stället luktar det spekulation och sensationslystnad.

Så när muslimer säger att de ska skända Jesus så som vi skändat Muhammed så lär de få svårt att överträffa oss själva.

Mariann Andersson

http://alidabok.just.nu