De nya antiterrorlagar som drevs igenom i det italienska parlamentet i juli medför bland annat att ägare till Internetcaféer måste registrera sina kunder och regelbundet lämna listorna till polisen, skriver bloggen Copyriot.

Den nya lagen tvingar Internetcaféerna att ta fotokopior på besökarnas pass, vilket har lett till både frustration och en minskad omsättning. Särskilt drabbar förfarandet turister, som ofta lämnar sina id-handlingar på hotell eller vandrarhem, och då nekas att kolla sin mail eller surfa på nätet, skriver csmonitor.com.

Förutom registreringen av besökare på Internetcaféer möjliggör de nya antiterrorlagarna DNA-registrering, frihetsberövande eller utvisning av misstänkta terrorister samt att transportsäkerheten höjts. Men det som märks mest för allmänheten är cybercaféernas registrering av id-handlingar, vilken dator som används och vilka Internetsidor som besöks.

En ägare till ett café liknar lagen vid USA:s Patriot Act, och säger att antalet besök har minskat med uppskattningsvis 10 procent sedan den infördes. Dessutom har han tvingats skaffa en ny licens för publik kommunikation samt investera i spårningsprogram för motsvarande 12 500 kronor.