Enligt en undersökning som totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort finns det just nu över 100 spel med extremistiska budskap. Spelen är till för att locka ungdomar till organisationer med extrema budskap. Många av spelen är rent rasistiska.
- I ett spel som jag har tittat på ska man jaga judar i New Yorks tunnelbana. När man skjuter dem så skriker de som apor, säger Håkan Hasewinkel till Ekot.

De flesta av spelen är avancerade, fullt i klass med sådana som kan köpas i affären. Penningstarka organisationer i främst USA sägs finansiera spelen. Många är gratis, andra kostar några få dollar.
En förändring i leveransen har också skett då äldre spel brukade kräva nedladdningar till hårddisken medan dagens flash-baserade onlinespel, som vem som helst kan skapa, spelas direkt i webbläsaren. Det kan vara en av förklaringarna till en ökning i popularitet.

FOI vill motverka trenden genom att låta regeringen lägga ut spel som i stället har ett positivt budskap på sin hemsida. Utgångspunkten ska ligga i en positiv samhällsfunktion, till exempel sjukvården.
Som vanligt vill man inte nämna spelens titlar, varken i medias rapportering eller hos FOI, för rädsla att allmänheten ska hitta dem.

Alla av de ovan nämnda onlinespelen finns på Resist.com:s spelsida:
http://www.resist.com/racistgames

Dataspelet "Ethnic Cleansings" webbplats:
http://www.resistance.com/ethniccleansing

Dataspelet "White Laws" webbplats:
http://resistance.com/catalog/product_info.php?cPath=28&products_id=1023