Ayaan Hirsi Ali, känd för sin kritik mot islam, lämnar parlamentet och Nederländerna. Bakgrunden är att hon nyligen erkände att hon ljugit för att få uppehållstillstånd.
- Jag är sorgsen men också lättad. Jag packar mina väskor och reser, sade Hirsi Ali vid en presskonferens i Haag.

Hon fick internationell uppmärksamhet 2004, då en militant islamist dödade Theo van Gogh, som hade regisserat filmen Submission som hon skrivit manus till. Filmen gick till hård attack mot kvinnosynen i islam, och visar kvinnor som misshandlats och våldtagits av sina män.

Hirsi Ali drog sig undan offentligheten efter mordet. Hon har fortfarande livvaktsskydd, lever i skyddat boende och sover sällan mer än några nätter på ett och samma ställe. För närvarande arbetar hon med manuskriptet till Submission II som tar sikte på islams syn på homosexualitet.

Stormen kring hennes asylansökan bröt ut efter en tv-dokumentär den 11 maj där medlemmar av hennes familj intervjuades om hennes bakgrund. De sade bland annat att hon aldrig påtvingats ett arrangerat äktenskap och aldrig haft något att frukta.

Då Ayaan Hirsi Ali kom till Nederländerna 1992 påstod hon att hon hade flytt för att undgå ett tvångsäktenskap. Hon beviljades medborgarskap 1997 och blev 2003 invald i parlamentet.

Enligt nederländska medier har Hirsi Ali redan fått ett nytt arbete på en amerikansk tankesmedja i Washington. Själv vill hon inte kommentera de uppgifterna.

http://ayaanhirsiali.web-log.nl/categorie/46044/