Till hösten startas en ny TV-kanal i Ryssland. Den kommer att kallas Russia Today (RTTV) och kommer att "reflektera Rysslands ståndpunkt i de viktigaste frågorna som rör internationell politik och informera sin publik om händelser och fenomen i den ryska vardagen". Programmen kommer att vara på engelska och ska kunna ses via satellit i Ryssland, de före detta sovjetstaterna, Europa, USA och en del asiatiska länder, skriver ryska tidningar.

Bakom den nya kanalen står Michail Lesin, presidentrådgivare och före detta informationsminister, och Aleksej Gromov, pressekreterare åt president Vladimir Putin. Chefredaktör blir den 26-åriga Margarita Simonjan som tidigare rapporterat från Kreml för kanalen Rossija. Enligt tidningen Izvestija kommer Russia Today sända dygnet runt och man kommer att anställa 500 personer, varav 200 journalister.

Anledningen till att kanalen nu startas sägs vara för att sprida Kremls linje i världsfrågorna och för att putsa upp Rysslands anseende utomlands, nu när den ryska staten utsätts för kritik för att bli allt mindre demokratisk.

Eftersom TV-kanalen kommer skildra makthavarna i god dager är de flesta kommentatorer kritiska och tror inte att kanalens möjligheter att göra ett bra intryck på globala medier är särskilt stora.

- Om propagandan motsäger sakernas verkliga tillstånd och andra kanaler visar den verkliga situationen i Ryssland, så tror jag att pengarna till större delen kommer att vara bortkastade, sa Igor Jakovenko, ordförande i ryska Journalistförbundet, till Moscow Times.