En grupp amerikanska civilister – de kallar sig Minutemen – har den senaste tiden patrullerat längs gränsen mellan Arizona och Mexico. Syftet ska vara att upptäcka och rapportera människor som utan tillstånd försöker ta sig in i USA.

Alla är inte övertygade om att ett tungt beväpnat medborgargarde ska få jaga illegala immigranter. President Bush anser att Minutemen är ”rättshaverister”, men det finns politiker som välkomnar deras verksamhet. En av dem som helhjärtat stöder Minutemen är Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.
– De har hindrat många illegala immigranter att korsa gränsen, så det visar att det går att åstadkomma något bara man lägger manken till, sade han till en radiostation den 28 april, för att dagen därpå utveckla sitt resonemang:
– När myndigheterna inte gör sitt jobb måste medborgaren vara beredd att göra det, ungefär som en kvarterspatrull.

Detta var droppen för dem ännu inte hämtat sig sedan guvernören nyligen hävdade att delstatens gräns mot Mexiko helst borde ”stängas”.
– Hyckleriet är otroligt, säger Mark Silverman, Immigrant Legal Resource Center, till San Francisco Chronicle. Silverman poängterar att Schwarzenegger själv erkänt att han arbetade utan tillstånd då han först kom till USA.

Mexikos utrikesdepartement har valt att inte kommentera guvernörens uttalande på annat sätt än att meddela att Kaliforniens största exportmarknad faktiskt återfinns på andra sidan gränsen.