En namnunderskrift i utbyte mot några tusenlappar. Det erbjudandet kan inte alla tacka nej till, även om de ofta förstår att det hela är långt ifrån lagligt. För i samma ögonblick som de skriver under blir de juridiskt ansvariga för ett bolag som de själva inte har någon som helst insyn i.

Det är så det fungerar. Bolaget är en bluff som utnyttjas för mer eller mindre avancerad ekonomisk brottslighet, som exempelvis momsbedrägerier.

Men vem står som ansvarig när polisen knackar på dörren? Inte de som tjänar de stora pengarna, utan de som sålt personnummer och namn för småslantar. Målvakterna.

I tidningen "Situation Stockholms" senaste nummer (nummer 96) rapporteras det att dessa målvakter ofta är hemlösa, inte sällan med missbruksproblem. De ekonomiska brottslingarna ser detta som en fördel, då hemlösa är svåra att spåra.

– Det är tyvärr så att det är människor som lever lite i periferin som utnyttjas som målvakter av de här ligorna. Dels är de inte svåra att övertala, eftersom de ständigt är utan pengar. Många kan också vara påverkade när de skriver på och har därför grumligt omdöme, säger kammaråklagare Leif Görts på ekobrottsmyndigheten i Stockholm, till "Situation Stockholm".

Görts gissar att ungefär hälften av de konkurser som utreds av ekobrottsmyndigheten innefattar målvakter, vilket innebär 500 - 1 000 målvaktsfall årligen. Merparten av dem gäller just hemlösa, ofta med missbruksproblem. Och det bara i Stockholm.