Adolf Hitlers manifest har givits ut på nytt i Turkiet, och ska ha sålt bortåt 100 000 exemplar bara de senaste månaderna. Landets 25 000 judar är bekymrade.

– Självklart är vi det. Det här är ett demokratiskt land och boken kan inte förbjudas, men det vore positivt om den turkiska regeringen offentligt tog avstånd från den. Tyvärr har de inte gjort det, säger Ivo Molinas, kolumnist i veckotidningen Shalom, till brittiska The Guardian.

Förläggarna bedyrar att syftet med utgivningen är ”rent kommersiellt och inte ideologiskt”, men Molinas konstaterar att det idag förekommer en mängd aggressiva påhopp riktade mot judar i landets medier.
– Sådana artiklar har utan tvekan ökat i omfattning i den fundamentalistiska och nationalistiska pressen. Det har att göra med utvecklingen i Mellanöstern, som konflikten Israel-Palestina och kriget i Irak.

Analytiker tror att det mycket väl kan vara så. Förra månaden visade en opinionsundersökning att varannan turk anser att landet är omgivet av fiender - och USA-fientliga stämningar har piskat upp en misstro gentemot judar.

EU delar den judiska minoritetens oro, och en tysk diplomat säger att framgångarna för den antisemitiska skriften ”inte ger passande signaler”, vilket kan komma att påverka samtalen kring ett eventuellt turkiskt medlemskap som startar i höst.