Flashback Forum
» «
Travel Forum
Grundad 1983 Måndag 24 september 2018

Flashback anmäld till Justitiekanslern

I den tryckta tidningen Flashback nummer 3, utgiven 1995, namnpublicerades män i Stockholmsområdet som dömts för våldtäkt under perioden 1990-1991. De flesta reaktionerna på publiceringen var positiva. Många läsare ansåg att det både var intressant och korrekt att publicera namn, adress och bild på personerna i fråga. De negativa reaktionerna bestod av åsikter om att detta egentligen endast handlade om effektsökeri. En polisinspektör i Skarpnäck utanför Stockholm gick till och med så långt att hon anmälde tidningen till Justitiekanslern. Orsaken var att en kvinna i området kontaktat henne för att få hjälp. Någon hade nämligen klistrat upp en kopia av tidningssidan där information om hennes före detta man fanns med.

Polisinspektören, Eva Sundholm, hävdade i sin anmälan att hon varit i kontakt med Greger Wahlgren på Rikspolisstyrelsen, enligt henne ”mycket kunnig vad det gäller rasism och främlingsfientlighet”. Enligt Wahlgren, citerad av Sundholm, är Flashback en ”högerextremistisk” tidskrift som, återigen enligt Wahlgren och Sundholm, vill att ”personer med sexuellt avvikande beteende och judar inte skall finnas till...”

Dessa totalt befängda påståenden gjorde att Sundholm direkt snubblade på egen tråd. Justitiekanslern vidtog ingen åtgärd av hennes bristfälliga anmälan och konstaterade att det inte gick att bevisa varken förtal eller tryckfrihetsbrott i detta fall. Att någon klistrat upp en kopia av en tidning i en trappuppgång är ju inget tryckfrihetsbrott.

Flashback har alltid hävdat åsiktsneutralitet och har under årens lopp kunnat bemöta påståenden och påhopp från olika håll och kanter på lugnt och rationellt vis. Det finns ingenting i Flashbacks redaktionella innehåll eller i dess redaktionella policy som tyder på ”högerextremism”. Flashback vill nog snarare hävda att man representerar det motsatta: en oberoende, neutral och öppensinnad attityd gentemot alla och en djupgånde respekt för allas rätt att göra sin stämma hörd.

Citatet där det hävdas att Flashback anser att ”personer med sexuellt avvikande beteende och judar inte skall finnas till...” är gripet ur luften. Orsaken till detta påhopp är dock i grund och botten oerhört allvarlig: Det handlar uppenbarligen antingen om medveten lobbyverksamhet från Rikspolisstyrelsen eller enskilda individer där eller så handlar det om en extrem okunskap om saker man hävdar man är expert på.

« Återgå