Senaste nytt - Familjen Bonnier får patent på sanningen!
Stockholm (TT) Det glädjande beskedet nådde Mariebergs styrelse sent på Söndagskvällen. Familjen Bonnier har alltså fått sitt patent på sanningen<tm> beviljat av statens Patent- och registreringsverk. "Det här kom ju inte helt oväntat, men visst är vi glada.", säger en talesman för Mariebergs styrelse.

Att ha patent på sanningen betyder väldigt mycket i dagens klimat, där nyhetsförmedlingen har blivit en lönande affär.För att få ut så mycket som möjligt av denna marknad kommer Bonniers patent på sanningen att bli avgörande för framtidens nyhetsförmedling och mediamarknad. "Att förvränga sanningen, och manipulera folks åsikter har alltid varit vårat mål", säger talesmannen för Mariebergs styrelse, som är mycket positiv till Patentverkets bifall.

Familjen Bonnier, som äger bland annat Kvällsposten, Dagens Nyheter, Expressen, TV4, iDAG och andra viktiga maktfaktorer inom massmedia, ansökte om patent på sanningen redan för fyra månader sedan, har väntat med spänning på Patent- och registreringsverkets beslut. "Beslutet har krävt ett omfattande utredningsarbete, och vi har inte hittat något hinder för att avslå Bonniers ansökan", säger Lasse B Lundin på Patent- och Registreringsverket till Kvällsposten.

Vad det här kommer att få för konsekvenser för nyhetsutbudet i Sverige kan man än så länge bara spekulera i, men det kan tänkas att SVTs nyhetsprogram kommer att läggas ner, eller eventuellt få sina nyheter direkt från Marieberg. CNNs sändningtillstånd i Sverige ligger också i farozonen enligt juristen Erik Svensson, som engagerat sig i fallet.


"Det är utan tvekan en problematisk situtation, men med all sannolikhet så kommer Bonnier att via en egen nyhetsbyrå förse resten av sveriges tidningar, radioprogram och TV-program med nyheter, som de själva låtit passera sin kontroll."

På Marieberg är man förtegen om framtiden, men man förnekar inte att en, av Bonnier ägd, särskilt nyhetsbyrå skall ta över all nyhetsförmedling för sverige, och med andra ord ersätta t.ex TT, FLT och Reuters.

Säkherhetschef får sparken

Den ansvariga för datasäkerheten på en icke-nämd sydsvensk tidning avskedades på måndagen. Den anställde har lämnat stora säkerhetsluckor öppna. Vem som helst med en dator och ett modem har kunnat ändra på tidningens hemsida på internet, eller ta del av redaktionens privata material och läsa deras elektroniska post.

-Vi ser naturligtvis mycket allvarlig på detta, säger tidningens chefsredaktör, vi har ingen aning om omfattningen av intrången som kan ha skett under den tiden våra datorer stått öppna, men vi jobbar på det.

www.flashback.se

www.ereet.com