Numer nöjer sig nudister inte längre med avlägsna stränder eller kursgårdar. I New York kan man numer även gå på restaurang spritt språngande naken.

Nudismen kanske inte är en folkrörelse, men att det finns folk i alla länder som njuter av att visa upp sig nakna och betrakta andra - dock utan närmare sexuella spänningar än så - råder det inga tvivel om.
Vanligtvis brukar de vara samlade i mer eller mindre strukturerade nätverk och träffas på stränder, i naturen, i olika avkopplade sammanhang. Vanligtvis rör det sig om utemiljöer och tendenser till ett sunt och sportigt friluftsliv är ofta förekommande.

Men nu finns det nudism även i storstäder. Nyligen öppnade en restaurang på Manhattan i New York speciella kvällar för matgäster som helt enkelt vill äta nakna, ensamma eller tillsammans med andra likasinnade.

Grundaren, John Ordover, hävdar att hans misstankar om att det skulle finnas behov för en mer elegant nudismlösning i storstaden var väl grundade. Nu håller han en prunkande buffémiddag en gång i månaden, men hoppas att han snart ska kunna öka frekvensen. Stamgästerna är mest par i medelåldern, men även singlar i olika åldrar kommer dit. Det finns dock en genomgående policy som verkar respekteras av alla närvarande: Det är inte sex det handlar om. Det är nudism.

Hälsovårdsmyndigheterna i New York godkänner arrangemanget så länge köks- och serveringspersonalen behåller kläderna på. Ja, och gästerna måste sitta på handdukar på stolarna. Annars är det fritt fram att avnjuta sin gourmetmiddag i lugn och ro och utan en endaste tråd på kroppen.