Flashback bygger pepparkakshus

En tradition sedan många år är Flashbacks pepparkakshustävling. I forumet "Bakning, matbröd och kakor" tävlar medlemmarna varje jul i att baka pepparkakshus, medan de övriga medlemmarna röstar fram det vinnande bidraget.

Traditionella pepparkakshus med god julstämning tävlar sida vid sida mot mer flashbackiga bidrag som Örnnästet, Bates Motel, stormningen av Kapitolium, Flugsvamp 4.0. och Saddam Husseins hemliga bunker.

Eftersom det inte är möjligt att posta bilder direkt på forumet, så postas bidragen på externa sidor som sedan länkas till från forumet. För att undvika att bilderna på bidragen efteråt försvinner, så har Flashback numera valt att dokumentera dessa även på Flashback.se.

Årets pepparkakshus 2023

I "Flashback bygger pepparkakshus 2023" hittar vi bidrag som Julmys i Dekorimahörnan (Olof Palmes sista andetag i jultappning), Det händer i centrum (som uppmärksammar gängskjutningarna i Sverige, och mer specifikt skjutningen i Skogås centrum), Julmys med Adolf (där Hitler bjudit in Mussolini och Mosley för en avslappnad tillställning), Findus Jultallrik, Kukstugan vid Lapporten (där beskrivningen av verket är minst lika fascinerande som själva pepparkakshuset), Kråkboet, Julmonstret, Lindas Knullkåk, Jul-PKrubban (Josef och Maria har av ren förfäran redan kastat sig i sjön när dom anländer, barnet är svart, kvinna, homo och kommunist). Ett av bidragen visar upp ett oväntat besök på ön Norra Sentinel, och två av bidragen uppmärksammar Dumpen. Men vid sidan av alla kreativa idéer så fanns det också mängder av julstämning, med bidrag som En sockerbagare och Snön ligger vit. Sammanlagt 28 bidrag deltog i tävlingen.

Årets pepparkakshus 2022

I tävlingen 2022 hittar vi bidrag som Örnnästet, Bates Motel, Knutby, Saddam Husseins hemliga bunker och "The Great Escape" (som dokumenterade rymningarna och olyckorna på svenska djurparker samma år). Bidraget "Julmys hos Helge Fossmo" presenterades med en kortare spelfilm.

Årets pepparkakshus 2021

I tävlingen 2021 hittar vi bidrag som Stormningen av Kapitolium, Esbjörns stuga (som han inte ville sälja till Ebba Busch), julafton i Auschwitz, ett brinnande polishus ("tänd ett snuthus å låt det brinna"), Keops pyramid kombinerat med bukkake, avrättningen i tv-serien Squid Game, Flugsvamp 4.0. (marknadsplats på Darknet som säljer narkotika) och 11 september-attackerna. I bidraget "En ode till Flashback" medverkar både anarkister, militanta feminister och heilande nazister, sida vid sida med demonstrerande foliehattar, en knarkarkvart, sadomasochism, prostitution och en skylt med texten "Palme hade aids".

Årets pepparkakshus 2020

I tävlingen 2020 hittar vi bidrag föreställande Chrysler Building (som i tävlingen kallas "moderatorkontoret i New York"), herrgårdar och stugor, en julmarknad, och - för den som saknar den svenska sommaren - skärgårdsidyll (med bad, båt och en liten röd sjöbod med vita knutar).

Årets pepparkakshus 2018

I tävlingen 2018 hittar vi bidrag som åsnan Iors palats i Nalle Puh (som i tävlingen kallas "Eeyore's Palace") och fotbollsmatchen mellan Tyskland och England 1914, när länderna lade ner vapnen mitt under världskriget och spelade fotboll. De som inte spelar röker, dricker, dansar runt granen, myser vid elden och delar ut julklappar. Alla är glada, utom Hitler. Han är sur och läser en bok av Karl May istället för att titta på fotboll.

Årets pepparkakshus 2017

I "Flashback bygger pepparkakshus 2017" hittar vi ett ruckel i de norrländska fjällen, de tre vise männen (men där stallet imploderade) och Lunes pepparkakshus (som vi fortfarande saknar bilder på).

Årets pepparkakshus 2016

I tävlingen 2016 hittar vi bidrag som "pepparkaks(kort)hus" (ett korthus byggt av pepparkakor), en studie i västerländskt förfall, borgar, insnöade gårdar och givetvis massor med julstämning.

Årets pepparkakshus 2015

I "Flashback bygger pepparkakshus 2015" hittar vi en trädkoja, en slogbod, en borg och samerna rike, som tävlar mot en jul i tropikerna och en käftsmäll till skattebetalarna.

Årets pepparkakshus 2014

I tävlingen 2014 hittar vi bidrag som Kiruna Kyrka, Camp Freedom (tyskt koncentrationsläger), Operahuset i Sydney, Stena Line "Pepparkakia" (baserad på originalet Stena Line Germanica), det Alexander Shulgin-inspirerade pepparkakshuset "Psychedelic Gingerbread" och stugor i de småländska skogarna under stormaktstiden.

Årets pepparkakshus 2013

I tävlingen 2013 hittar vi bidrag som Stockholms stadshus, Tower Bridge, en vikingaby och Uppsala domkyrka. Men även mer flashbackiga bidrag som terrorattacken mot World Trade Center i New York och en dödsknarkarnazistvariant på Spongebobs hus.

Årets pepparkakshus 2012

I tävlingen 2012 hittar vi bidrag som Knutby - kärlekens kyrka, Svampen (vattentornet i Örebro), ett tvåvåningshus med balkong och växthus, en klassisk timmerstuga från Dalarna, Lilla Bommen (byggnad i Göteborg som i folkmun kallas Läppstiftet), Guds hus och en pepparkashusby - efter apokalypsen.

Årets pepparkakshus 2011

Premiärtävlingen som startade denna årliga jultradition på Flashback. I "Flashback bygger pepparkakshus 2011" hittar vi bl.a. Taj Mahal, Santas House of Death, ett mayatempel och Solstickeflickans övergivna hus.