Flashback bygger pepparkakshus 2015

I "Flashback bygger pepparkakshus 2015" tävlar bl.a. en trädkoja, en slogbod och samerna rike mot en käftsmäll till skattebetalarna och jul i tropikerna.

Årets vinnare

1. duckling - Kojan (65%) 2. Illusioner - Jul i Tropikerna (20%) 3. Moramannen - "Slogbod" (2%) 3. BewilderedHulder - Mitt hem är min borg (2%)

Kojan
Pepparkakshuset är byggt av: duckling
Bidragsförklaring: Kommer du ihåg kojan som vi hade när vi var små? Ingen kunde komma åt oss där. Gömda uppe i lövverket var vi pirater, orcher, ninjor... vad vi än ville. På sommarkvällarna klättrade, skrek och härjade vi tills morsan slängde åt oss ett par sovsäckar och så var det med det. Vi kunde se stjärnorna mellan gliporna i plankorna... Lät mig inspireras av barndomen i år Jag ville först göra Yggdrasil med tillhörande skulpturer för att fortsätta på mitt tema, men det kändes inte hus-igt nog.
Material: Pepparkaka (25 delar), smält socker förstärkt med glykossirap och kristyr, Godis: Kolasnören. Sega sockerbitar, Frukttoppar, Snöbollar, Marsipan (katt)
Jul i Tropikerna
Pepparkakshuset är byggt av: Illusioner
Bidragsförklaring: Årets hus är inspirerat av klimatförändringarna(naturliga sådana). Huset är för första gången hämtat direkt ur min fantasi. Ingen riktig upplaga finns tillgänglig(men kommer förmodligen att byggas med pepparkashuset som modell). Huset i sig är ett väldigt mediokert bygge. Några väggar och ett tak. Det som ni bör titta noga på är gårdsplanen. Inte ens en begåvad trädgårdsmästare skulle kunna göra något så här fantastiskt. 2015 års pepparkakshus heter Jul i tropikerna.
"Slogbod"
Pepparkakshuset är byggt av: Moramannen
Bidragsförklaring: Verket heter i alla fall "Slogbod", vilket är precis vad den föreställer. För de av er som inte ved vad det är kan man säga att det är ett permanent vindskydd av timmer som är vanligt i norra Dalarna, särskilt i Älvdalen. Ursprungligen var det något nödvändigt för bönderna som förr i tiden behövde en övernattningsbostad när det var dags att hämta höet, som ofta fanns långt från själva hemgården, p.g.a. dålig jord och massa skog m.m. Numera används slogbodar mycket som rekreation och finns utspritt i skog och mark som rast- och grillplatser för allmänheten, samt på privata tomter som uteplats.
Material: Väggar och tak är gjorda i pepparkaka, stockarna som bär upp förtaket är polkagrisar, timret på väggarna och veden ini slogboden är salta pinnar. Ett bord inuti är gjort av mariekex och smörgåsrån och har, lite fuskigt, dekorerats med julservett och hasselnötsskal som tallrikar. Utanför står tre skumtomtar, en pepparkaksgris och en pepparkaksgran. Eldstaden runt värmeljuset består av svarta non-stops. Ja, det var väl det.
Mitt hem är min borg
Pepparkakshuset är byggt av: BewilderedHulder
Bidragsförklaring: Mitt kakbygge har jag tagit inspiration från alla dem som känner att samhället inte alltid är en trygg plats och ibland väljer att stanna hemma, tjejer som killar, kvinnor och män, och sist men inte minst, damer och herrar. Lite krångligare än vad jag kommer ihåg från när jag var liten men väldigt roligt. Har redan grandiosa planer för nästa år då jag har räknat ut massor av saker man INTE ska göra. Mitt hem är min borg
Material: Gott och blandat, socker, pepparkaksdeg och gelatinbladsfönster (som mest ramlade bort)
"Käftsmäll till skattebetalarna." [Undertitel: "JIMMIE WAS HERE"]
Pepparkakshuset är byggt av: panzer-siddhartha
Bidragsförklaring: Jag tänkte att det som vanligt var bäst att välja något nutidspolitiskt och nyhetsaktuellt, så jag lät mig inspireras av 2015 års Sverige och de som väljer att bränna upp enorma mängder skattepengar av olika ogenomtänkta anledningar. Bildserien är tagen ur polisrapporten och är en succession där man ser pepparkakshuset förändras allteftersom natten går. Kvällens ösregn återspeglar med succé det deprimerade och depraverade läget i den blötkalla rädda höstlika Sverigevintern.
Material: Pepparkaksdeg (Skogaholm), florsocker, ättika, gelésocker, belysning. Tidsåtgång: Ca 2 timmar.
Samegogan i Märaksrike! av Allaballawalla
Pepparkakshuset är byggt av: Allaballawalla
Bidragsförklaring: Midvinternattens mörker har sedan länge slagit klorna i norden och det enda som lyser upp är norrskenet som reflekteras i samernas uråldriga helgedom... Det sägs att det alltid är mörkast strax innan midvintersolståndet, men ingen vet säkert. Det är mycket som är osäkert i systrarna Märakks rike, men en sak är helt säker; samerna är nordens judar... En av Israels tio förlorade stammar valde att bege sig norrut för att ta sig upp på isen. Att de fortfarande skulle finnas kvar där vintern 2015 hade nog ingen trott. Om det var den gren som är sprungen ur Manasse eller Efraim är fortfarande oklart och inget som egentligen påverkar samernas judiska tro. Men kanske är det just deras tro och platsen de samlas för att komma närmare högre makter som gett dem kraft att härda ut de stränga vintrarna i månader av mörker; vem vet?
Material: Till bygget har jag använt mig av ett paket pepparkaksdeg från Nyåkers (500 gram) och allt är ihopsatt med smällt socker (Lätt bränt.). Kristyren är vanlig med äggvita, florsocker och ättika som jag färgat lätt med röd karamellfärg. Godiset som jag använt för att skapa norrskenseffekten är Smarties. För att få fram känslan av en samling med nåjder/rabbiner har jag använt mig av skumtomtar och chokladtomtar.

Om du vill läsa mer om tävlingen, omröstningen och vad medlemmarna tyckte om de olika bidragen, så finns diskussionerna kvar på Flashback Forum.Flashback Forum: Flashback bygger pepparkakshus 2015