Flashback bygger pepparkakshus 2018

I "Flashback bygger pepparkakshus 2018" hittar vi bidrag som åsnan Iors palats i Nalle Puh (som i tävlingen kallas "Eeyore's Palace") och fotbollsmatchen mellan Tyskland och England 1914, när länderna lade ner vapnen mitt under världskriget och spelade fotboll. De som inte spelar röker, dricker, dansar runt granen, myser vid elden och delar ut julklappar. Alla är glada, utom Hitler. Han är sur och läser en bok av Karl May istället för att titta på fotboll.

Årets vinnare

1. Moramannen - Julefrid (44%) 2. panzer-siddhartha - Eeyore's Palace (37%) 3. Lunes - Lunes hus (19%)

Julefrid
Pepparkakshuset är byggt av: Moramannen
Bidragsförklaring: I år är det 100 år sen första världskriget tog slut, och det väljer jag att uppmärksamma lite grann med detta verk, som föreställer fotbollsmatchen 1914 mellan britter och tyskar. De som inte spelar röker, dricker, dansar runt granen, myser vid elden och delar ut julklappar. Alla är glada. Utom Grinchen Hitler som står ensam och surar med en bok av Karl May vid det tyska högkvarteret (som kanske ligger lite väl nära fronten, men det får ni tåla). Han hade hellre velat kriga, och eftersom han inte är uppfylld av helgandan lyser inte hans medalj gyllene som de andras, utan är fortfarande ett svart järnkors.
Material: Ingenmansland består av pepparkaka, med polkagrisar som får markera skyttegravarna. Fotbollsplanen är gjord av marsipan och kristyr. "God Jul" är skrivet med gelé, som även använts till pepparkakssoldaternas ögon och munnar, samt granen och brasan. Ett tunt lager florsocker ligger som snö. Fotbollen är en malteserkula. Förutom detta har nonstop använts till soldater och julgranen. Hitlers mustasch och järnkors gjordes med russin. Julklapparna som två gubbar bär på är av sockerbitar och gelé. Högkvarteren är gjorda av pepparkaka, marsipan, glasscigarrer (eller vad det nu heter på riktigt) och med salta pinnar som dörrdetaljer. Salta pinnar har också använts till stormstegar. På ett par av bilderna syns de brittiska och tyska flaggorna. De gjordes av tandpetare, papper, blyerts, tusch och tejp, och är förutom bomullen det enda oätliga i verket.
Eeyore's Palace.
Pepparkakshuset är byggt av: panzer-siddhartha
Bidragsförklaring: Eeyore's House was traditionally a small house made entirely of sticks in the style of a tent, just big enough for him to fit into. The house was always constructed in the same problematic fashion, a sort of tepee style of doom, without any sturdiness or reasonability. It constantly got knocked over.
Lunes hus
Pepparkakshuset är byggt av: Lunes
Bidragsförklaring: Årtalet står på skorstenen.

Om du vill läsa mer om tävlingen, omröstningen och vad medlemmarna tyckte om de olika bidragen, så finns diskussionerna kvar på Flashback Forum.

Flashback bygger pepparkakshus 2018 (fas 1) - förberedelser och planering

Flashback bygger pepparkakshus 2018 (fas 2) - tävling startar, publicering av bidrag

Flashback bygger pepparkakshus 2018 (fas 3) - omröstning för att utse vinnaren

Visa samtliga tävlingar (2011-2023)