Vem kan glömma mediacirkusen kring det så kallade styckmordet, där "allmänläkaren" och "obducenten" hängdes ut i medierna först som mördare av en prostituerad och senare även som styckare av hennes kropp? Professor Emeritus i Civilrätt vid Uppsala Universitet, Anders Agell, gjorde nyligen en egen undersökning av rättsprocessen och dess efterspel och fann att rättssäkerheten i Sverige gått i sank.

I samband med medieuppmärksamheten kring mordet på Anna Lindh togs en del intressanta frågor upp. Intresset för vem som mördat utrikesministern var så starkt att många tidningar redan på förhand stämplade den så kallade 35-åringen som mördare. Först till kvarn, först mald. Då det bara en kort tid senare visade sig att så inte var fallet tystnade allt. Tills dess polisen gripit en annan man och häktade honom på ännu mer "sannolika grunder". Här gick medierna ännu snabbare ut med bild och namn på den misstänkte trots att ingen dom ännu fällts.

Naturligtvis får ett beteende som detta en effekt, främst naturligtvis hos den som blir oskyldigt anklagad för ett brott. Vad gör 35-åringen idag? Möjligtvis kan det bli intressant för medierna att nämna honom igen då det blir tal om skadestånd.

Två andra som förlorat anseende så till den grad att de förlorat sina läkarlegitimationer och karriärer är Thomas Allgén och Teet Härm, före detta läkare och före detta obducent, efter att medierna på liknande sätt "dömt" dem offentligt. Deras skuld för mordet på den prostituerade Catrine da Costa har aldrig i rätt fastslagits på ett korrekt sätt, ej heller styckandet av hennes kropp, menar Prof Anders Agell. Han hävdar i ett pressmeddelande från slutet av september 2003 att han nu under hösten överklagar hela processen inför Regeringsrätten.

Att detta är en intressant nyhet i sig är självklart. Men den grundläggande frågan är: Är en nyhet endast en nyhet då kvällstidningarna väljer att kalla den så? Och ... Kan man någonsin som medborgare bli rentvådd när man väl en gång blivit "uthängd"?

Mycket intressant information om den så kallade styckmordsrättegången finns på författaren Per Lindebergs sajt "Mediemordet".

http://www.mediemordet.com