På grund av omständigheterna i samband med sin senaste spelning på Kuggnäs motorgård i Nyköping lördagen 18 augusti har Ultima Thule beslutat att på obestämd tid lägga ner alla framtida eventuella live-framträdanden.

I ett offentligt uttalande skriver gruppen följande:

"Vi beklagar djupt detta. Det är sorgligt att några få skall förstöra för oss och alla våra riktiga fans, men vi orkar ej längre med att agera slagpåse i en skev och snedvriden politisk debatt där både vi i bandet och vår publik smutskastas och pådyvlas åsikter vilka vi inte står för.

Det är för oss en omöjlighet att utföra någon form av sortering av våra fans, därför väljer vi att på detta sätt visa vårt ställningstagande mot nazism, rasism och all annan form av odemokratisk extremism.

För våran del får människor tycka och tänka som de vill, men vi kan ej acceptera att andras åsikter går ut över oss och våra familjer. Vi respekterar åsiktsfriheten och kräver att detta vårt ställningstagande respekteras likaså av alla vilka åsikter de än må ha. Det är inte roligt att uppträda längre."