I bästa Robin Hood-anda "lånade" banktjänstemannen pengar från välfyllda kundkonton och gav pengarna till mer behövande kunder, som nekats lån i banken. Allt utan egen vinning.

Nu har banktjänstemannen, som jobbat många år inom banken i Norrland, fått sparken. Och så snart internutredningen är klar kommer han att polisanmälas.

- Han är medveten om vad han har gjort och både han och hans familj mår ganska dåligt i dag, säger bankens regionchef. Banktjänstemannen är, enligt tidningen Norrbottens-Kuriren, misstänkt för att ha fört över hundratusentals kronor från ett 20-tal kundkonton i banken.

Pengarna förde han över som tillfälliga krediter till, vad han ansåg, bättre behövande kunders konton. Det var, enligt Norrbottens-Kuriren, kunder som nekats lån i banken. Det ovanliga är att mannen inte har gjort något för egen vinning, utan bara verkar ha agerat i ren Robin Hood-anda: "Ta från de rika och ge till de fattiga".

Förmodligen hade han även tänkt att få igen pengarna och kunna stoppa tillbaka dem på rätt konton igen, i förhoppning att ingen skulle upptäcka att pengarna varit borta. Men, samtidigt som interrevisionen tidigt i höstas kom mannen på spåren, slog en kund larm om att pengar försvunnit från ett konto utan att han själv gjort något uttag. Så snart bankledningen fick klart för sig vad som hänt fick mannen sparken.

- Han har passerat en gräns, och det spelar ingen roll om det är för egen vinning eller inte, säger regionchefen. Totalt berörs ett 30-tal kunder i banken, som antingen blivit av med - eller fått - pengar.

- Vi har pratat med alla berörda kunder och ingen kommer att drabbas, för att en av våra anställda har varit bedräglig. Alla kunder kommer att hållas skadelösa, säger regionchefen.