Äventyrsresor är populära i vinter - men en del länder bör undvikas helt även av de mest spänningslystna. Världens farligaste resmål är Liberia, Somalia, Afghanistan, Sierra Leone, Burundi, Rwanda, Kongo, norra Algeriet, östra Turkiet och delar av Jemen.

Dit går inte några organiserade resor. Men det arrangeras charterresor till andra länder som måste betraktas som farliga:

* Egypten: Hit fortsätter turister att komma i mängder. Medan de beundrar Tutanchamons grav brinner turistbussar i Kairo och bomber kastas i hotellvestibuler. Sedan 1971 försöker de militanta islamisterna i Gamaa Islamija störta den västorienterade regimen genom terroraktioner mot turister. Vid åtta större aktioner sedan 1992 har brittiska, tyska och grekiska turister dödats. I februari 1993 dödades också en svensk av en bomb i ett kafé i Kairo. Ändå ökar bara turistströmmen till Egypten. Under de första åtta månaderna i år ökade antalet turister med över 30 procent. Senast i mitten av september dödades tio människor när terrorister kastade molotovcocktails mot bussar framför Nationalmuseet i Kairo.

* Kina: Den politiska oron växer och bombattentat har förekommit i Xinjiangprovinsen och i Peking. Attentaten har dock inte riktats direkt mot turister.

*Dominikanska republiken: Nytt turistland där de inhemska kriminella upptäckt hur lätt det är att råna turister.

* Indien: Största riskerna finns längst i söder med de tamilska tigrarna och längst i norr med sikhiska separatister, främst i delstaten Uttar Pradesh. Se upp vid demonstrationer.

* Kenya: Det politiska läget är mycket spänt. Gatukriminaliteten växer kraftigt. Stora risker nattetid.

* Kuba: Ett stort antal bombattentat mot turisthotell har skärpt läget speciellt i Havanna. Alla väntar på vad som ska ske när Castro försvinner.

* Sydafrika: Våldsbrotten är rekordmånga, främst i storstäder som Johannesburg. Relativt ofarligt på landsbygden.

* Thailand: Instabilt läge sedan de asiatiska tigerekonomierna rasat. Ingen direkt anledning till oro, men risken är stor att bli lurad i affärer. Varning för att köpa diamanter och för att åka med lokala färjor.

Världens farligaste resmål just nu är Liberia. Landet saknar såväl postväsende som telefonnät - och regering. Den som reser hit har goda chanser att bli rånmördad. Liberia betyder frihet men efter det nu sjuåriga inbördeskriget har innebörden mer blivit "frihet att göra vad du vill" - rivaliserande klaner slaktar varandra med maskingevär när de inte våldtar och mördar civilbefolkningen.