Allmänläkarens dotter var bara 17 månader gammal när hon ska ha bevittnat styckningen av Catrine da Costa. Först nu, 24 år efter styckmordet, har polisen beslutat att allmänläkarens dotter ska DNA-testas.

För snart 25 år sedan återfanns Catrine da Costas styckmördade kropp. Trots att allmänläkaren och obducenten friades för mordet 1988, står det i tingsrättens domskäl att de hade styckat da Costa i närvaro av allmänläkarens 17 månader gamla dotter.

Även om de båda läkarna friades från mord av tingsrätten ansågs de skyldiga till styckningen av kroppen. Huvudvittne vid tingsrätten var allmänläkarens före detta fru som berättade för polisen att hon trodde att hennes 17 månader gamla dotter bevittnat styckningen av Catrine da Costa.

I åratal har det varit möjligt att DNA-testa de hårstrån som återfanns på en handduk bredvid Catrine, varav ett av dessa tillhörde henne själv. De båda läkarna och fyra andra män har testats med friande resultat.

Under åren har flera personer anmält polisutredningen och de uttrycker en stor skepsis till att dottern skulle ha bevittnat styckningen av Catrine da Costa. De skriver att den unga kvinnan har rätt att få reda på sanningen.

Nu har Magnus Sallrot, kriminalchef på Västerortspolisen, i en promemoria meddelat att dotterns DNA ska jämföras med hårstråna. Sallrot skriver också att polisen vill tillmötesgå allmänheten och göra fler DNA-test i utredningen.