Våldsamma scener utspelades på Oslos gator förra helgen då kvinnogrupper demonstrerade mot det norska mästerskapet i striptease. Allt medan strippporna själva hejade på deltagarna i holmgången nere på Stortorget.

16 unga kvinnor och en grovvuxen karl drabbade samman på ett av Oslos mindre fashionabla natthak för att i ädel tävlan göra upp om den åtråvärda titeln. Gubben kallade sig för Big Mama. Men han och de andra fick inte tävla i fred. Flera kvinnogrupper tågade i väg till Stortorget där Blaze Go Go Bar ligger.

Kvinnorna var rasande. De hytte med nävarna. De skrek. De hotade:
- Vi ska krossa stripparpacket!
- Krossa Blaze!
Strippornas supportrar fanns också på plats med plakat. De flesta kom från Fremskrittspartiets ungdomsförbund (FPU) och hade helt andra slagord:
- Visa kroppen, den är toppen, skränade de.

Ovanför tumultet, på övervåningen till Blaze Go Go Bar hängde stripporna själva i klasar i fönstren och hejade på deltagarna i holmgången nere på Stortorget. De tjöt av skratt när deras främste supporter, FPU-ledaren Björn Hansen, fick ett ägg i skallen. Den stackars publiken, cirka 100 personer, hade det inte heller lätt. De bombarderades av ägg och annat när de skulle in på Blaze.

- Torka av dig slemmet din gamla gris! var ett av de mildare tillmälena.
Fpu-ungdomarna hade med sig uppblåsbara dockor och plakat med nakna strippor.
- Vi vill bara visa att striptease är ett fritt yrke som vi har stor respekt för, sa Björn Hansen medan han försökte ducka undan äggen.

En pressfotograf blev nedklubbad. En av kvinnorna pucklade på honom med en flaggstång. Utan att ha en aning om att det var kommunisttidningen Klassekampens fotograf. Klassekampen har kämpat mot porr och annan norsk osedlighet i årtionden. Arrangören Börre Olsen slog ut med armarna.
- Jag fattar inte vad de bråkar om. Strip-tease är ju... idrott!